מרפאת מומחים,
רפאל איתן 1, קרית אונו
התקשרו עכשיו
052-3309341

או צרו איתנו
קשר

הורמון הלפטין ודיאטה-לפטינית

דיאטה לפטינית מבוססת על הרעיון שאכילת מזונות עשירים בהורמון לפטין יכולה לעזור לווסת את רמות הרעב. הדיאטה ממליצה לאכול חלבונים באיכות גבוהה, שומנים בריאים, פירות וירקות העשירים בסיבים. בנוסף יש להגביל מזון מעובד, פחמימות מזוקקות ושומנים לא בריאים. יתרונות של דיאטה זו: כאמור ויסות הורמון הלפטין ובכך ויסות של הרעב והתאבון. בנוסף, הדיאטה עשויה לעזור להעלות את רמות האנרגיה ולשפר את הבריאות הכללית שנובעת מההתמקדות באכילת מזונות עתירי רכיבים תזונתיים.

מה הוא הורמון הלפטין?

לפטין הוא הורמון חלבוני המיוצר בעיקר בתאי שומן וברקמות שומניות וכן מופרש מהם.
הורמון הלפטין ממלא תפקיד מרכזי בוויסות צריכת האנרגיה והוצאתה על יידי ויסות התיאבון וחילוף החומרים.

ייצור הורמון הלפטין מושפע מהמצב התזונתי וההורמונלי של הגוף. לדוגמא, צום יגרום לירידה ברמות הלפטין ואסטרוגנים יעודדו את ייצורו.

הלפטין נע במחזור הדם עד להיפותלמוס שבמוח. ההיפותלמוס אחראי על ויסות של תפקודים רבים בגוף כמו בקרת טמפרטורה, בקרה הורמונלית וגם רעב ושובע. הלפטין נקשר להיפותלמוס ודרכו גורם להפעלת תהליכים שונים בתאים.

איך הלפטין מאזן את מאזן האנרגיה בגוף שלנו?

הלפטין מגביר פעילות תאי עצב שמעורבים בהפחתת תאבון והצאת אנרגיה, ובמקביל מעכב תאי עצב שמעורבים בעידוד תאבון ובהפחתת חילוף חומרים. הלפטין מגיב ומשתמש באותות שובע ממערכת העיכול ומהגוף ולכן כשמסת השומן קטנה, רמת הלפטין יורדת, מה שמגביר תאבון ומעכב הוצאת אנרגיה וכל זאת כדי שהגוף יאגור שוב שומן. כשמסת השומן גדלה, רמת הלפטין עולה, מה שמדכא תאבון ומעודד הוצאת אנרגיה כדי שנאבד שומן.

איך עובד מנגנון הרעב והשובע שלנו?

תחושת התיאבון והשובע נשלטת על ידי שני מנגנונים: מנגנון פיקוח קצר טווח הקובע כמה נאכל ביום מסוים, ומנגנון ארוך טווח המפקח לאורך חודשים ושנים.

בטווח הקצר פועלים שני הורמונים – גרלין הנוצר בקיבה וPYY שמקורו במעי. שניהם מעודדים תאבון ומורידים את קצב חילוף החומרים.

בטווח הארוך הלפטין והאינסולין מפקחים על יציבות המשקל.

אם יש כזו בקרה לשמירה על איזון למה אנשים משמינים? למה הלפטין לא מונע השמנה?

התיאוריה הינה שאנשים בעלי עודף משקל פיתחו עמידות, או רגישות פחותה, ללפטין. תיאוריה אחרת טוענת שבהשמנת יתר דווקא יש פעילות מוגברת של לפטין ושל קולטני לפטין אבל פעילות יתר זו גורמת להפעלת מנגנוני נגד במוח, כלומר המוח מנסה להתנגד להשפעת הלפטין ולתקן אותה. כתוצאה מ"תחרות" זו הלפטין לא מצליח להחזיר את האיזון בכך שידכא את התאבון ויגביר את הוצאת האנרגיה.

עם זאת, נראה שחסרים מחקרים נוספים להבנת התמונה המלאה.
המונח שהוסכם שמסביר את המצב נקרא תנגודת הלפטין. זהו מצב בו המסר של הלפטין אינו מועבר בצורה תקינה ובכך המסר של השבוע לא מתקבל במשוב חוזר למוח, כלומר רמת הלפטין עולה ועולה אבל הגוף לא קולט את זה,  מה שאומר שאנחנו מרגישים תחושת רעב או חשק לאכול משהו, ללא קשר לכמות שאכלנו ממש עכשיו, מה שכמובן גורם להשמנה.

כיצד נוצרת תנגודת ללפטין ומה אפשר לעשות?

מדובר על שילוב של מספר גורמים:

  1. מעט שעות שינה
  2. מעט מידי פעילות גופנית
  3. יותר מידי לחץ
  4. דיאטות כסח בהם צורכים מעט מידי קלוריות
  5. יותר מידי סוכרים בתפריט – כולל פחמימות מלאות ופרוקטוז 
  6. דלקת בגוף – מעודדת עמידות ללפטין.

אז מה אפשר לעשות?  
שינוים של הרגלים ותזונה נכונה יכולים להחזיר את המצב לקדמותו:

  1. הקפידו על תפריט מאוזן עם יותר שומנים וחלבונים ופחות פחמימות.
  2. בנוסף, יש להפחית במזון מתועש ולהגביר צריכת ירקות.
  3. להגביר צריכה של מוצרים המכילים אומגה 3 (סלמון, פישתן, אגוזי מלך, פירות יעד וכו') על מנת להפחית דלקתיות בגוף.
  4. הפחיתו סטרס
  5. הקפידו על שעות שינה מספקות

עוד אפשרות היא לעשות דיאטה לפטינית

דיאטה לפטינית מבוססת על הרעיון שאכילת מזונות עשירים בהורמון לפטין יכולה לעזור לווסת את רמות הרעב.
הדיאטה ממליצה לאכול חלבונים באיכות גבוהה, שומנים בריאים, פירות וירקות העשירים בסיבים. בנוסף יש להגביל מזון מעובד, פחמימות מזוקקות ושומנים לא בריאים.

יתרונותיה של דיאטה זו: כאמור ויסות הורמון הלפטין ובכך ויסות של הרעב והתאבון. בנוסף, הדיאטה עשויה לעזור להעלות את רמות האנרגיה ולשפר את הבריאות הכללית שנובעת מההתמקדות באכילת מזונות עתירי רכיבים תזונתיים.

חסרונותיה של דיאטה זו: דיאטה זו עשירה בחלבון ושומן, מה שעלול להיות קשה לשמירה לאורך זמן לאנשים מסוימים. בנוסף, זוהי דיאטה שעשויה להיות קשה לטבעוניים וצמחוניים מכיוון שיש אפשרויות מוגבלות למזון ממקור צמחי אשר מכיל לפטין.
התרופות לירידה במשקל כיום עדיין אינן עובדות על הלפטין, אולם מחקרים נערכים, במטרה לפתח כאלו.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

כתבות נוספות